VN duben 2023




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

                        DNES  Pondělí 1. května 2023
6°C Většinou zataženo. Práce. Možná zas veslování.
neděle 30. dubna 2023

Koncert U Rozvědčíka

Vlastík sezval své kamarády a kamarádky hudebníky do sálu restaurace U Rozvědčíka. Tam se hrálo a zpívalo od sedmi večer až do půlnoci, možná ještě déle. Byl jsem nucen odejít dříve, najít Milana. Vše dobře dopadlo. Šel pěšky domů, ještě uviděl vatru na Čarodejnice, pod Amalínským kostelem.
... víc fotek
... souhrnné 20ti minutové VIDEO
Pusť si video se zvukem a na plnou obrazovku !
neděle 30. dubna 2023

Veslování mezi Nezabudicemi a Skryjemi

Vlastík mi přivítal na břehu U Rozvědčíka. Dle říční kilometráže Berounky jsem vesloval mezi 77,4 až 66,8 km sem a tam, proti proudu a po proudu. Tedy 2 x 10,6 = 21,2 km.

... víc fotek a videjka
neděle 30. dubna 2023

Příprava skifu a metoda převozu k vodě

Konečně se vyčasilo a měl jsem čas vytáhnout skif z bedny. Sestavení trvalo 50 minut. Usazení na střechu auta další hodinu. Převoz už byla pohoda, nic se neposouvalo. Poslední fotka v albu je po návratu z veslování; šest a půl hodiny po výjezdu.

... víc fotek
sobota 29. dubna 2023

Sraz ZDŠ Městečko

Sešlo se nás přes pětadvacet spolužáků z obou tříd, áčka a béčka. Sraz začal v poledne, v restauraci u Romana, 29.4.2023. Měli jsme si toho hodně co říct. Hanka s Richardem nám zazpívali. Příště bychom měli přinést kytaru i mandolínu. Přestože pršelo, povedlo se nám udělat venku hromadnou fotku. Díky přispívajícím fotografům a fotografce.
Snad v září se zase sejdeme..
... víc fotek a videjko
pátek 28. dubna 2023

Návštěva na dálku

Díky internetu jsme se viděli současně na třech různých místech planety s příbuznými. S Emilí v Oregonu, Karlou s Lunou ve Washingtonu a Milan a já na Křivoklátě. Neuvěřitelné, jak tyto možnosti jsou nyní skutečností. Uviděli jsme vzácnou divokou orchideji, plakáty možných kulturních příležitostí v okolí, interiér Restaurace Nad Hradem, náves, a mou večeři doma. V úvodní fotce jsme viděli fenku Lunu v běhu v polopoušti ve Wenatchee.
... víc fotek
pátek 28. dubna 2023

V Rakovnické plovárně

Po obědě v azijské restaurače a nákupu elektroniky pro TV přístroj jsme se šli vykoupat v AquaParku u rakovnického nádraží. Moc jsme si očisty užili.
... víc fotek

foto kredit Nancy
pátek 28. dubna 2023

Co se sentimentálními věcmi

Emily a Nancy se pustily do třídění věcí jejich mámy před skladem v Roseburgu. Pravděpodobně polovina krabic obsahovala fotoalba a/nebo volné diapozitivy a fotografie ze 70ti let manželského života jejich rodičů, rodinných událostí a samozřejmě rozsáhlých cest v důchodu! Emily poznamenala, .."I když bylo těžké zahodit věci, které pro ně hodně znamenaly, uvědomujeme si, že nechceme, aby to naše vlastní děti musely dělat, až MY zemřeme!"
... víc fotek
čtvrtek 27. dubna 2023

Termiti v 2023

V plné sestavě se na srazu v Bezděkově sešla v šedesátých letech minulého století na Rakovnicku proslavená bigbítová skupina Termiti. Tentokrát bez nástrojů. A nikdo po nás na letošním srazu nepožadoval nějaké představení. Ach jo.
Víc o Termitech je  |  - ZDE - |   - ZDE - |
 a   | - ZDE - | .
čtvrtek 27. dubna 2023

Sraz IIIbé SVVŠ v Rakovníku

Sešli jsme se v počtu 14 spolužáků v penzionu Bezděkov. Měli jsme si toho hodně co říci. Bylo to prima se zase vidět a popovídat si.
... víc fotek a videjko
čtvrtek 27. dubna 2023

Květa a Petr

Stavil jsem se na krátkou návštěvu. S Petrem jsme se prošli po pěšinkách nad Šárkou. Květa poslala pozdravy.
čtvrtek 27. dubna 2023

U Boháčů

Boháčovi mě uložili na noc. Ukázali mi jak se žije na venkově. Miloš předvedl roubování zelenin. Fenka Rita lapala po kapkách vody. Ještě jednou velké díky.
... víc fotek
středa 26. dubna 2023

Stezkou Bohumila Hrabala   

Prošli jsme se k Labi a sledovali, jak se les zabydluje. Promluvili jsme si s Láďou.
... víc fotek
středa 26. dubna 2023

U speditérů

S těmito dámami a pánem spolupracuji už od minulého století. Bylo prima se zas uvidět osobně.
... víc fotek
středa 26. dubna 2023

Uschopnění počítače Milana

V průběhu dopoledne jsme nastavovali pro používání nový Milanův počítač, dárek k jeho osmdesátinám.
... víc fotek
úterý 25. dubna 2023

Sraz VŠD Praha

V počtu devíti spolužáků jsme se sešli U Provaznice a pěkně jsme si popovídali.
... víc fotek a videjka
úterý 25. dubna 2023

Zahrada a okolí domu

Břečťan útočí ze všech stran.
... víc fotek
pondělí 24. dubna 2023

Práce, tvorba a nákupy

Po snídani s Milanem on ulehl, já potichu vedle něj pracoval a obnovoval VN. To zabralo celé dopoledne i půli odpoledne. Pak jsem se rozjel do Rakovníka na velký nákup potravin, do banky a oživení mobilu. To poslední se mi zas nezdařilo. Po návratu na Křivoklát jsem se připojil k Milanovi v Restauraci pod hradem. Paní Markéta s dcerou Terezou přichystaly výborné špecle se špenátem a parmazánem. Pochutnali jsme si. Vrátili jsme se domů při západu slunce.
... víc fotek

neděle 23. dubna 2023

Povídání s kachnami

Na Amalínském rybníku žije již více let skupina tří neobvyklých větších kachen. Jedna z nich je úplně černá. Dodávají zajímavou podívanou amalínským občanům i náhodným příchozím. S Milanem jsme si s nimi delší dobu povídali.

Podívej se na ozvučené VIDEO

... Jednotlivé fotky jsou zde ...
neděle 23. dubna 2023

Vycházka s Ochranáři přírody

Díky Ivanovi Kasalickému, předsedovi křivoklátského spolku ochranářů přírody jsem se mohl v neděli zúčastnit vycházky, která by se jinak konala den předtím. Vyšli jsme z nádraží v Roztokách s cílem Žloukovice. Nakonec jsme trasu prodloužili až do Nižbora. Prošli jsme se zhruba 16 kilometrů nádhernými křivoklátskými hvozdy.
... Fotky a videjka
sobota 22. dubna 2023

Cestování z FDH na Křivoklát

O okno níže jsem dorazil až do Mnichova nl. nádr. Hnal jsem se tam z 14tého nástupiště na poslední, 26té. Tam byl vlak do Prahy, ale současně i do Hofu. Naskočil jsem do vlaku a za dvě minuty se vlak rozjel. Naštěstí průvodčí při kontrole mého lístku mě upozornila, abych se tak za dvě hodiny přesunul, jinak že skončím v Hofu a ne v Praze. Tam jely poslední čtyři vagony.  Já seděl v tom předposledním. Seděl jsem v kupé s jedním mladíkem a dvěma ženami. Jedna z nich držela na svém klíně malého psíka. Ten mě studoval. Přesunul jsem se včas o pět vagonů dopředu. Tam mi muž s dlouhými vlasy s výbornou angličtinou nabízel zvednout kufr. Ve vlaku šlo wifi a tak jsem mohl pracovat. Ve Schwandorfu nastoupili němečtí sportovci v černých tričkách LBO Pilsen 2023 a nesli si basy piv. V Domažlicích mě vystrnadil puntičkářský muž ze sedadla. Prohlásil česky, vy sedíte na mém místě. Požádal jsem ho, zda by prozatím usedl na volné místo naproti. On odvětil, vy mi asi nerozumíte. Já na to, pane, já vám velmi dobře rozumím. A po sbalení svého úřadu jsem se přemístil jinam. V Plzni nastoupila skupina asi deseti čtyřicátníků, Čechů. Ti si přinesli několik bas plzní a také lahví whisky Jack Daniels. Spustili neskutečný brajgl až do Smíchova. Tam už se s nimi objímala i paní průvodčí. Na hlavním nádraží jsem vyzvednul pronajmuté auto z nového parkoviště hned u výtahů a jel přímo na Křivoklát, kde jsem se radostně shledal s bratrem.
... víc fotek

sobota 22. dubna 2023

Kličkování Německem

Přivstal jsem si, abych v pohodě stihnul všechny spoje. Na nádraží ve Friedrichshafenu jsem dorazil v pohodě a s předstihem, městským autobusem, který řídila žena. Nástup do včas nachystaného vlaku také proběhl bez zádrhelů. Jaké však bylo překvapení pro cestující, když nás vyzvali, abychom všichni vystoupili - po 35 minutách sezení v tom vlaku, od okamžiku zamýšleného odjezdu. Začlo mi být zřejmé, že dnešní cestování nebude bez dobrodružství. Důvod zrušení vlaku? "Technický výpadek". Dorazil jsem s ostatními jiným vlakem do Ulmu, kde jsem u pokladny dostal náhradní jízdenku, po oštemplování a podepsání původní a uvedení důvodu, proč ta nová byla vydána. Německá důkladnost se nezapře. Nyní jak píši projíždím zvlněnou krajinou v nabitém rychlovlaku směr Mnichov. Funguje zde wifi a tak se mi snad povede obnovit VN o tuto dnešní kapitolku.
... víc fotek
pátek 21. dubna 2023

AERO FRIEDRICHSHAFEN 2023

Po práci ve své přechodné kanceláři jsem strávil celé odpoledne i večer na výstavišti. Když zavřeli pro návštěvníky, uvnitř se ještě konal další večírek pro vystavovatele, s hudbou a pohoštěním. Setkal jsem se s dalšími známými, i s DanemT, výrobcem padáků ze státu Washingtonu. Luka mi ukazoval inovaci v obojcích na trup kluzáků a přepravní přípravky, z jejich dílny.
... víc fotek a videjek

Zde budou videa ze všech výstavních hangárů, až je stačím naládovat na You Tube. Bude jich asi osmnáct. Zatím jsem stačil tyto:

AERO FRIEDRICHSHAFEN 2023 večírek 20. dubna

AERO FRIEDRICHSHAFEN 2023 Hala A2 drony

AERO FRIEDRICHSHAFEN 2023 Hala A7 electrická letadla

Do mapy světa bylo vpíchnuto plno špendlíků, odkud se návštěvníci výstavy zúčastnili. Tak jsem tam také vpíchnul jeden. (Ten návštěvník vlevo se tam jen připletl.)
pátek 21. dubna 2023

Snídaně a práce v mládežnické ubytovně ve FDH

Dal jsem si velkou kupu zelenin se salátem, rajčaty, paprikami, chleby, sýry, salámy, jogurtem, ovesnými a jinými zrny a kávu. Jak je vidět na fotce, v ubytovně nenocovala jen mládež (které byla však drtivá většina). Ti s šedými vlasy jako já směřovali na výstaviště. Své dopoledne jsem však věnoval své práci, v prázdné zasedačce ubytovny, než jsem také zamířil na odpoledne a večer na výstaviště.
středa 19. a čtvrtek 20. dubna 2023

Přes severní pól do Friedrichshafenu
Cestoval jsem dvěma letadly. Ze Seattlu přes hory Kaskády, Kanadu, Grónsko do Amsterdamu. Tam kvetlo plno tulipánů. A také nastal zádrhel s internetem. Zablokoval se přístup na můj emajlový účet. Při vzletu byl požár. Hasiči cvičili. Ve Frankfurtu vyžadovali policisté identifikaci od z letadel příchozích cestujících. Další nevítané zjištění. SIMku v mém "evropském" telefonu mi společnost T-Mobile zřejmě zrušila. Honička na vlak do Friedrichshafenu (zde FDH zkráceně) nakonec byla zbytečná. Vlak měl přes 20 minut zpoždění. A jako kácející se domina se zpožďovalo i plno jiných vlaků. Nicméně, přesto jsem se dvěma vlaky za tři a půl hodiny dostal do FDH; z Frankfurtu přes Ulm. Ve FDH se koná veletrh všeobecného letectví AERO. Ve FDH jsem zamířil do osvědčené mládežnické ubytovny a ještě stačil pak dorazit na výstaviště AERO, než zavřeli brány. Tam pak na rozdíl od zvyku na amerických SSA výstavách, vystavovatele po zavření bran z hal nevyhostili. Konal se tam ještě po další dvě hodiny večírek s hudbou a pivem. Poštěstilo se mi sejít s mnohými známými z létání i z obchodu. Osobně jsem zas mohl pogratulovat světovému rekordmanovi Klasovi Ohlmanovi. Ten nedávno v Evropě dokázal v bezmotorovém letu bez mezipřistání překročit kouzelnou vzdálenost 2000 km. Po večírku jsme pak v menším houfu čtrnácti lidí povečeřeli v restauraci jachtařského klubu na pobřeží Bodamského jezera. Seděl jsem hned vedle Klause. Mimo jeho výkony bylo na něm zajímavé také to, že je vegan a nepije alkohol. Dal jsem si to samé jídlo co on, pivem jsem však neopovrhl. Udělal jsem pár fotek a videjí na dokreslení. Byl jsem přes své 34 hodin trvající putování od postele k posteli překvapivě ještě neznaven.
... víc fotel a videí

foto kredit Emily
středa 19. dubna 2023

 Luna v Methow

Mezitím, zde jsou fotky z včerejška i dnes od Kanady. Emily byla s Lunou u jezer poblíž městečka Winthrop.
... víc fotek
středa 19. dubna 2023

Přesun do Seattlu

V pět ráno odjížděl pendlovací autobusík od nádraží ve Wenatchee na letiště v Seattlu. Bylo nás v něm čtrnáct i s řidičem. Po zastávce u Big Y a zastavení v Cle Elum jsme přes hory Kaskády na letiště dorazili za tři hodiny. Cestou byla dopravní zácpa a na západní straně hor pršelo, ne však na letišti. Tam jsem si vybudoval provizorní pracovnu. Měl jsem na přesedání přes čtyři hodiny.
... víc fotek
úterý 18. dubna 2023

Potyčka se zavlažováním

Nastal ten radostný čas života v polopoušti, kdy zářící sluníčko vše ohřívá .. a vysušuje. Bez zavlažování by naše zahrada vypadala jako ta polopoušť. Od Kanady jsem dostal pokyn něco udělat s haprujícími stříkači. Teprve vědecká metoda změření tlaku v přívodním potrubí přesvědčila žadatelku, že chyba nebyla na našem systému. Zřejmě zas u nějakých sousedů prasklo hlavní potrubí a tlak pro padesát napojených zahrad klesl. Snad brzy závada bude odstraněna. Zajímavé, jak se tyto úkazy stávají těsně předtím, než někam daleko máme odjet.
úterý 18. dubna 2023

Úterní veslování

V Kolumbii byla extrémně nízká voda. Peřeje se vytvořily skoro u soutoku. Husy se párovaly. Orel se usadil do orlího hnízda, potom co z něho vypudil tam převčírem sedící husu. Díky nízké vodě v Kolumbii byly vidět živočiši žijící na dně. Setkal jsem se se skupinou Úterníků kajakářů a kajakářek. Vysoko na hřebenu si někdo začal stavět dům. Orlovci i orel přihlíželi. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek 

Od zítřka budu cestovat. Předem se omlouvám, nastane-li ve VN odmlka.
pondělí 17. dubna 2023

Práce a společnost

Sloužil jsem zákazníkům. Poobědval jsem s Emilí, Karlou a Lunou. Ty pak odjely na tři dny na sever do Methow poblíž Kanady.


neděle 16. dubna 2023

Jarní mraky za letištěm

Letošní dosavadní duben byl bohatý na jedinečné mraky. Střídavé počasí obsahovalo všechny oblačné typy, jak z plachtařské učebnice.
neděle 16. dubna 2023

Úklid kluzáku

Možná mi ujdou dvě příležitosti k jarnímu plachtění. Pro pokoj v mysli a pohodovou přípravu jsem však naschvál kluzák odklidil. Za dva dny mám odletět do Evropy.
... víc fotek
neděle 16. dubna 2023

Kdo je v orlím hnízdě?

Bylo pošmourno. U soutoku jsem si všiml rarity: Místo orla seděla vysoko ve stromě ve starém orlím hnízdě - kanadská husa ! Orlovci mezitím na různých místech řeky sháněli potravu. Svým způsobem jak helikoptéry obhlíželi hladinu. Pak se střemhlav zřítili na rybu - ta jim mnohokrát uplavala. Další zábavu měli v budování hnízda na stožáru elektrického vedení o vysokém napětí. Na závěr jsem se pozdravil s bělohlavým orlem sedícím na větvi potopeného stromu skoro uprostřed řeky Kolumbie. Na vodě bylo báječně, krásný, sváteční den.
... víc fotek a videjka
sobota 15. dubna 2023

Sjezdování s Emily

Na jarním sněhu jsme si pod zastřeným sluncem pěkně zalyžovali.
... víc fotek a videjka
sobota 15. dubna 2023

Vodácký úklid

V sobotu byl jarní úklid loďáren a přístupových cest k řece.
... víc fotek a videjek
pátek 14. dubna 2023

Večírek unitářů

Z létání jsem se připojil až po dvou hodinách. To již byl večírek téměř u závěru.
... víc fotek a videjek
pátek 14. dubna 2023

Šest + hodin ve výšinách

Mraky sváděly svým vzhledem. První víc jak hodinu jsem však hobloval čediče, než se mi konečně podařilo prorazit inverzí a zjistit, že nad 6000 stop bylo záhodno zůstat. Pak už nastaly fantastické podmínky k dlouhému letu nad pláněmi i zasněženými horami. Fotky a videa hovoří samy za sebe. Společnost jsem měl jednoho v kukani na závěsném padáku u Chelan; a radiem Erica v 6alfa z Richlandu. Díky Markovi za pomoc po přistání a inspiraci.
... víc fotek a videjek
čtvrtek 13. dubna 2023

Večeře

Připravil jsem grilované vepřové s chřestem, pečenými sladkými bramborami a koriandrem.
čtvrtek 13. dubna 2023

Orlovci přitáhli

Obvesloval jsem svůj obvyklý 12 km okruh. U silničního mostu jsem si všiml ptáka, jak nesl větev. Aha ! Přiblížil jsem se. Orlovec. Stavěl hnízdo hned na drátě vedení vysokého napětí 13,000 voltů. Partner orlovec se připojil. Snad svůj řemeslný úkon přežijí, i jejich pokolení. Další zajímavost. Na řece Wenatchee zas plul vor rybozpytatelů. Po tříměsíčním uváznutí na krách a pak na souši. Nyní je asi 300 m po proudu od železničního mostu, na postranním ramenu. Dalšího orlovce jsem spatřil poblíž hnízda asi 300 m proti proudu Kolumbie, nad horním mostem. Zahalekal jsem do Roury, kde špenátek zas povyrostl a do ozvěny pod mostem. Poblíž doku jsem vyfotil kamaráda veslaře, ShaunaK.
... víc fotek
středa 12. dubna 2023

Úchvatné ledové a sněžné plachtění

Dopoledne i v časné odpoledne to vůbec nevypadalo na to, že bych se mohl uchytit. Avšak v době odstartování jako by příroda mávla kouzelným proutkem. Začly se tvořit obrovské mraky se základnami ve třech kilometrech, kde bylo dobře pod mínus deset stupňů Celsia. Netrvalo dlouho a některé z mraků se převyvinuly a padaly z nich dlouhé závoje sněhu. Vztlak byl neskutečný. Variometr byl často na maximu. Jedině veliká zima by odradila rekreační plachtaře. Tento den byl nezapomenutelný. Díky Markovi za výpomoc s přesunem kluzáku nazpět do hangáru, a podělení se o dvě své fotky.
... víc fotek
středa 12. dubna 2023

Kapela Sirius

Snažil jsem se najít, kde kapelník Siriusu v Žilině bydlí. Přitom se mi objevila webová stránka hudebníka Arnošta Coufala. V ní byly dvě fotky Siriusu z období 
mezi 1970 až 1974. Na fotce vpravo je Kapelník IvanD, ten sedící.  Na fotke i s hudobnými nástrojmi v hornom rade zľava: Ivan Drozda (kapelník, spev), Ivan Kysela (basgitara), Arnošt Coufal (tenor saxofón, flauta a klávesy), Ladislav Klimek (alt saxofón, klarinet a klávesy), Martin Ševčík (trúbka), Ondrej Cintula (gitara). Dolný rad zľava: Eva Štiglincová (spev), Marcel Mašlonka (bicie), Natalia Holienková (spev).(Informácie o zložení nám poskytol pán Ivan Drozda prostredníctvom pána Ivana Kulinu.)
... víc fotek

Východ slunce od našeho domu
středa 12. dubna 2023

Očekávání

Počasí vypadalo slibně pro plachtění. -10°C v 2 km. Hned od půl páté ráno jsem začal nabíjet baterie. Mezitím jsem pracoval na nabídce kluzáku L23 obchodní škole na Floridě.
úterý 11. dubna 2023

Oslava 76tých narozenin Lynna

Sešli jsme se v minipivovaru Columbia poblíž, kde často vesluji. Bylo nás šest - oslavenec Lynn s Ranou, Judy a Monte, Emily a já. Drew a Cathy byli v Utahu. Po popíjení a večeři jsme se přesunuli do domu L+R, slavit dál a nechat Lynna sfouknout svíčky z rebarborového koláče coby narozeninového dortu. 17ti letá kočička Tiffany přihlížela. Emily se s ní mazlila. Vzpomínala na Mňoukí.
... víc fotek a videjek
úterý 11. dubna 2023

Úžasná vlna nad sopkou Mt. Rainier

Obnovil jsem přístup na Internetu na článek, který jsem před 25 lety napsal o svém letu v kluzáku do výšky 8.300 metrů nad mořem. Pak jsem ho se zatajeným dechem celý přečetl, a rozeslal mým do vlnového létání nažhaveným kamarádům.
Článek:
... The Awesome Mt. Rainier Wave
pondělí 10. dubna 2023

Zrozeni v Číně

Promítli jsme si dokumentární film o divokých zvířatech v Číně z roku 2016. Soustředil se na rodiny sněžného leoparda, opic langurů a pandí matku pečující o své mládě. Snímek .."představuje výsostně intimní rodinné okamžiky, které byly poprvé v historii zachyceny na filmovou kameru."
... ukázky
pondělí 10. dubna 2023

Rozmáčené veslování

Pršelo, ale ne zas tak moc. Nandal jsem na sebe o vrstvu navíc. I kamera dostala kulicha. U soutoku jsem se domníval, že orli si začli stavět zas nové hnízdo, potom, co se jim jejich nedávno zřítilo. Peřeje se tvořily už pod železničním mostem. Vydral jsem se jimi až k prvním běžným. Párek morčáků v nich lovil. Samec byl ještě v zimním bílém hávu. Udělal jsem panoramatické video, na kterém v šedi oblohy je vidět dlouhý lentikulár. To pro zaníceného Alexe. Když jsem se vracel k doku, vyrážel Shaun. Poblíž loďárny mě zaujaly kapky deště na trsu trávy. Odpadní voda ze zavlažovacího potoka vytvářela velkou bílou peřinu. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek a videjko

Koláž  - Vítek. Kredit Emily za poskytnutí fialové fotky. Foto na levé půli kredit Alex.
pondělí 10. dubna 2023

Alexovy sny

Můj partner v kluzáku CD vyloženě zpropadnul touze dostat se do vlny. Když ho v neděli neměl kdo vyvleknout v CD, usedl sám do vlečné a za vlnou se vydal - v motorovém letadle. Toto raportoval:

Právě jsem zkontroloval tuto vlnu v 70J. Perfektní vlna. Vystoupal jsem do 6500 stop, otočil na západ a vstoupil do laminárního stoupáku. Přestavil jsem motor na karburátorové teplo při volnoběhu, dal vztlakové klapky do první polohy a vznesl jsem se do 7500 za stoupání 2 - 3 uzlů. Ostuda, že nikdo jiný neletěl. 5 - 10 mil na jih od letiště …
pondělí 10. dubna 2023

Velikonoční pondělí

Kde se slaví velikonoční pondělí jako svátek nebo den pracovního klidu? Na mapě je vyznačeno žlutou barvou, kde se slaví.
neděle 9. dubna 2023

Velikonoční neděle

Posnídali jsme barvená vajíčka a mazanec, který Emily upekla. Zas po čase jsem zavítal do svatosvánku unitářů. Tam znovuzrození bylo zmíněno v pohledu, že každý z nás má právo začít nový život.
... víc fotek
neděle 9. dubna 2023

Velikonoce. Pršelo.

Zrána bylo +6°C, mžilo a pak se rozpršelo. V louži i všude jinde se shromažďovaly z javora spadané slupky pupenců.
sobota 8. dubna 2023

Kokosové kari kuře z "pomalého hrnce"

Po létání jsem nachystal do 
"pomalého hrnce" přísady pro večeři. Z receptu viz "Jídla - č. 46" jsem na přání Emily omezil česnek, kurkumu, čili a vypustil cibuli. Podával s quinoa. Chutnalo výborně.
sobota 8. dubna 2023

Cvičný, vyhlídkový let

Přezkoušel jsem se v samostartu za bezvětří. Směr jsem udržel. Křídlo na zemi mě nestáhlo do polopouště. Vzhledem k tomu, že se nevyskytovaly žádné stoupáky jsem se rozhodl vyzkoušet vytrvalost baterií. Po asi půl hodiny na motoru přišlo první, žluté upozornění, že napětí v bateriích kleslo na hodnotu varování. Po 42 minutách letu přišlo další upozornění, že rozdíl v napětí mezi bateriemi byl víc jak 150mV. Do fáze červeného varování jsem nepokračoval. Motor jsem vypl a ještě jsem si chvilku klasicky poklouzal. Po pohodovém přistání se mi ještě povedlo zachytit dvojportrét, zatímco jsem si povídal s motorářem MichaelLV o budoucnosti přistávací dráhy pro všeobecné letectví ve Wenatchee. Byl to prima "vyhlídkový let".
... víc fotek

Při příležitosti naládování svého letu na OLC jsem objevil senzační zprávu: Před šesti dny s Klausovi Ohlmannovi povedlo jako prvnímu
dosáhnout v Evropě vysněného 2000 km přeletu. Podívej se SEM a přečti si. Je tam i mapa.
Těším se, že se mi možná za necelé dva týdny snad zas povede osobně 
Klausovi pogratulovat, na AERO Friedrichshafen 2023. Loni ano, na této fotce, kde jsem spolu s Klausem.
sobota 8. dubna 2023

Vlny ve Wenatchee

Měsíc couval. Slunce přicházelo. Mraky lentikuláry se tvořily. I vlny na řece. Bobr plaval okolo. Nymfa se vynořila. Přicházely nové mraky.
... víc fotek a videjka
pátek 7. dubna 2023

Schylovalo se k dešti

Celý den od šesti rána jsem strávil v kanceláři, až na přestávky na jídla. Ještě o půl sedmé večer zvonil poslední pracovní telefon. Emily se mezitím šla podívat do galerií. Byl "První Pátek", den otevřených dveří galerií.
čtvrtek 6. dubna 2023

Komorní koncert

Večer jsme vyslechli virtuozní vystoupení.
... víc fotek a videjko
čtvrtek 6. dubna 2023

Rozloučení s Evanem a Podzimkou

Bylo nám smutno.


Koncert

čtvrtek 6. dubna 2023

Než přišel déšť

Voda byla jak zrcadlo. Akorát tak vysoká, že se dalo proklouznout dolní deltou. U soutoku řek byly srnky a volavky. K peřejím lemovanými posledními krami přijížděl nákladní vlak. U soutoku zas byly srnka a volavka. Na břehu Kolumbie se kupila halda klád poznamenaných hodováním bobrů. Na vodě mi bylo báječně.
... víc fotek a videjek
středa 5. dubna 2023

Večeře

Zatímco se ostatní veselili, začal jsem připravovat večeři. Po ní jsme přenesli stůl z balkonu do kuchyně, Emily ho pokryla novinami a barvili jsme velikonoční vajíčka. Podzimka i buráky ! 
středa 5. dubna 2023

Velikonoce s předstihem

Emily uspořádala pro Podzimku hon na velikonoční vajíčka. A Karla pro Lunu na tenisové míčky. Koukni se: VIDEJKO. anebo TADY.
... víc fotek

foto kredit Emily
středa 5. dubna 2023

Umění

Podzimka tvořila. Výtvory malovala voskovými tužkami na hliníkovou folii položené na horké plotýnce. Vosk se roztavil a pak s pomocí od prarodičů překopíroval na papír.
úterý 4. dubna 2023

Práce

Od páté rána jsem měl dvě služební telekonference s litevským výrobcem kluzáků a čtyřmi kupci, kteří objednali tři kluzáky. Zde jsou díly pro ty kluzáky. ... víc fotek

Radovánky

S Podzimkou jsme strávili celé odpoledne na prolézačkách a na výstavě u přehrady Rocky Reach.

pondělí 3. dubna 2023

Tragédie. Orlům se zřítilo hnízdo.

Snad v něm ještě nebyly jejich vejce. Orel nesl rybu a hledal hnízdo. Chudák. Spadlo jim. Možná že založí nové. Orel udělal kompromis. Odnesl si rybu do starého hnízda, od jiných orlů. To nebylo delší dobu používané.
... víc fotek a 3 videjka
neděle 2. dubna 2023

První let s mini v 2023

Po promazání mini a sestavení po zimní přestávce jsem se nechal vyvléci a pak ve vzduchu vyzkoušel provoz motoru. Vše bylo v pořádku. Byla dost zima, -8°C. I v kabině. Nezavřel jsem větrání. A také jsem po celý let opomněl zatáhnout podvozek. Krásný prožitek z letu, nicméně.
... víc fotek
neděle 2. dubna 2023

Uložení CD do vlečného vozu jednou osobou

Zatímco Evan, Emily a Podzimka už třetí den po sobě sjezdovali na Misii, strávil jsem půl dne na letišti. Alex rozložil CD a dal do vlečňáku.
... víc fotek
sobota 1. dubna 2023

Večírek u Olsonů .. M+J, L+R, Ev+Podz a Em+V

Pěkně jsme se pobavili.
... víc fotek
sobota 1. dubna 2023

Sjezdování s Evanem, Podzimkou, Emilí a Karlou na Missii.

Počasí krásně vyšlo. 
... víc fotek

sobota 1. dubna 2023

Inventúra došlých náhradních dílů

Málem se mi ztratily mezi zelenými hovínky dva šrouby. Hurá, našel jsem je. Pak hned rozeslal zákazníkům. 
... víc fotek